A fogsor egy speciális műanyagból-akrilát (fémlemezes erősítéssel vagy anélkül) készülő kivehető fogpótlás, amely a hiányzó fogat vagy fogakat pótolja.

Amennyiben a fogsor teljesen fogatlan állcsontra készül, teljes fogsorról beszélünk. Ha a fogsor csak néhány hiányzó fogat pótol, részleges kivehető fogsorról.

A fogsor néhány foghiány vagy teljes fogatlanság esetén segít helyreállítani a rágófunkciót, a hangképzést/beszédet és a mosolyt.

A fogsor a hidakkal/koronákkal és fogászati implantátumokkal szemben nem fixen rögzül, a környező nyálkahártya-képletekre fekszik rá.

A fogsorviselésnek nincs semmilyen kockázata, jó szájhigiéné és megfelelő fogsortisztítási szokások mellett hosszú évekig megoldást jelenthet a foghiány pótlására a fogsor.

A fogsor fajtái:

Teljes fogsor:

teljes fogatlanság esetén készül, az alsó vagy felső állcsonton az összes fogat pótolja. A teljes fogsor jóval nagyobb területet fed le a szájnyálkahártya képleteiből, mint egy rögzített pótlás, így megszokása is hosszadalmasabb, valamint az ízérzékelésben és a beszédben is okozhat kisebb zavarokat.

Részleges fogsor:

néhány fog hiánya esetén alkalmazható, a meglévő fogakhoz rögzül valamilyen speciális rögzítőelem segítségével.  A rögzítőelem lehet műanyag vagy fém kapocs, illetve valamilyen precíziós elhorgonyzás.

Abban az esetben, ha a foghiány implantátummal nem pótolható, a részleges fogsor megfelelő alternatívát nyújthat.

Implantátumokon rögzülő fogsor: 

fogsor készülhet implantátumra is, ebben az esetben az implantátumok nagymértékben megnövelik a fogsor stabilitását.

Az implantátumok számától és pozíciójától függően a fogsor alaplemezének mérete nagymértékben csökkenthető, így egy implantátumokon elhorgonyzott fogsor jóval kényelmesebb viseletet jelent szemben egy teljes fogsorral.

Az implantátumok számától és pozíciójától függően az implantátumokra készülhet úgynevezett stéges és lokátoros fogsor is. A stéges fogsor elkészítéséhez általában 4 darab implantátumot ültetünk be a front régióba, és az implantátumokat egy speciális stéggel kötjük össze. A fogsor ezen a stégen rögzül, mely megfelelő stabilitást ad, így a fogsor mérete nagymértékben csökkenthető. (Nincs szükség szájpadlás-részre, hiszen a rögzítést nem a vákuum, hanem a stég biztosítja.) A lokátorok szintén a fogsor stabilitását segítik, hasonló működési elven, mint a stég.

Az implantátumokra készülő fogsor stabilitása sokkal jobb, mint a hagyományos fogsoroké.  Viselőjük gyakorlatilag észre sem veszi, rágás, beszéd, mosolygás során a helyén marad és csak tisztításhoz szükséges kivenni. A páciensek gyakran megijednek, amikor meghallják a „fogsor” szót és azonnal elutasítják azt. A tapasztalat viszont az, hogy az implantátumra készülő fogsorokkal gyakorlatilag minden páciens maximálisan elégedett. Bizonyos esetekben ideálisabb megoldást biztosítanak ezek a fogsorok, mint a fogászati implantátumokra készített rögzített hidak.

A fogsorviselés előnyei:

 • A nyilvánvaló esztétikai előnyökön kívül a hiányzó fogak pótlásának természetesen funkcionális előnyei is vannak.
 • A fogak elvesztése után az arc „összeesik”, az izmok összehúzódnak. Ez az oka, hogy a fogatlan, vagy a rágórégióban foghiánnyal rendelkező páciensek ráncosabbnak, idősebbnek néznek ki.
 • Az állcsontok sorvadni kezdenek a fogak elvesztése után, az alsó állcsont pedig jellemzően előre mozdul a felsőhöz képest.
 • Egy jól elkészített fogsorral a hiányzó fogak pótolhatók, a harapási magasság helyre állítható. A helyes fogsorzáródás beállításával az állcsontok a korrekt pozícióba rendezhetők.
 • Mindezeknek hála a páciens évtizedeket fiatalodhat a fogsor elkészülte után, illetve az esetlegesen fent álló ízületi problémák is megszüntethetők.
  A fogsorok természetesen helyreállítják a megfelelő rágófunkciót is.

A fogsorviselés hátrányai:

 • A fogsorok kivehető fogpótlások, a tisztítás miatt naponta legalább kétszer ki kell venni őket.
 • A fogsorviselés a fogsor elkészülte után jópár hétig nehézségeket okozhat, hiszen a fogsor jóval nagyobb helyet foglal el a szájban, mint akár a fogak, akár egy rögzített fogpótlás (korona, híd).
 • Általában 3-4 hétre van szükség, míg a szervezet hozzászokik a fogsor viseléséhez.
 • Bizonyos anatómiai viszonyoknál- különösen erősen sorvadt állcsont esetén- a fogsorok stabilitása fogsorrögzítő krémek nélkül sosem lesz ideális.