Digitális fogászatnak nevezzük azokat a technológiákat, módszereket vagy eszközöket, amelyek magukban foglalnak valamilyen digitális vagy számítógép-vezérelt munkafolyamatot, ahelyett, hogy kézi vagy gépi eszközöket használnánk. A digitális fogászat alkalmazása lehetővé teszi, hogy az egyes munkafolyamatok sokkal hatékonyabbak és precízebbek legyenek, mint a hagyományos eszközök beszéljünk akár diagnosztikáról akár restaurációkról vagy akár sebészetről.

Fogászati scanner

Legfőbb elemei:

 •  CAD/CAM
 • három dimenziós nyomtatás
 • intraorális kamerák és szkennerek (digitális lenyomatvétel)
 • digitális röntgen és CT
 • digitális fotók készítése
 • digitális mosolytervezés
 • irányított sebészet
 1. Digitálisan megtervezett implantátum-pozíció: implantátum beültetése olyan helyre is, ahova korábban csak csontpótlással vagy még azzal sem lett volna lehetséges.
 2. Digitális sebészi sablon: a szabad kézzel behelyezett implantátumokkal szemben az implantátumokat mérnöki pontossággal az előre megtervezett pozícióban helyezzük be.
  Nincsenek többé óriási vágások, a műtéti beavatkozás mértékét minimálisra csökkentjük.
 3. Digitális mosolytervezés: kezelése előtt megtervezzük tökéletes, személyre szabott mosolyát
 4. Digitális lenyomatvétel: maximálisan pontos fogpótlások, lenyomatanyag és öklendezés nélkül
 5. Digitálisan tervezett és gyártott fogpótlások: CAD/CAM technika minden elkészített fogpótlásnál a maximális precizitásért
 6. Tökéletes hollywoodi mosoly: a digitalis munkafolyamatok egymásba hangolása a tökéletes végeredményért

CAD/CAM technológia

Számos tanulmány készült, amely bebizonyította, hogy a digitális tervezés és gyártás sokkal precízebb, mint a hagyományos technológia. A digitális tervezéssel szoros kapcsolatban áll a CAD/CAM (Computer-Aided Designing/Computer-Assisted Manufacturing – számítógéppel tervezett / számítógéppel vezérelt technológiával kivitelezett gyártás), technológia, ami alapvetően megváltoztatta a fogászatot az elmúlt évtizedekben. A digitális átalakulás egyre fontosabbá válik a szakmánkban.

Fogtechnikusaink jelenleg több mint 20 éve alkalmazzák a CAD/CAM (számítógépes tervezés/számítógépes gyártás) eljárást, hogy cirkónium, kobalt-króm, titán és lítium-
diszilikát munkákat készítsenek. A lenyomatok vagy mintákat beszkennelik a laboratóriumban és a pótlást digitálisan tervezik és gyártják (többnyire esztergálást,
esetleg háromdimenziós nyomtatást jelent).

Korábban a fogakról lenyomat készült, amely már magában hordozott számos hibalehetőséget (nyál, vér zavaró hatása; anyagok alakváltozása, rugalmasság, hő és nedvesség érzékenysége, maga a lenyomatvétel hibái, elhúzódások stb.). Ezt a lenyomat ezután elkerült a fogtechnikai laboratóriumba (itt megjegyeznénk, hogy már a lenyomatok/minták szállításánál is időnként előfordultak problémák: elveszett, leesett, összetörött, balesetet szenvedett a futár stb.), ahol azt speciális gipsszel kiöntötték, ami újabb a lenyomat vételhez hasonló hiba lehetőségeknek adott teret (buborék képződés, anyagok érzékenysége, emberi hibák stb.) és még csak ezután következett a gyártás, az öntés vagy újabban a CAD/CAM technológiának
köszönhetően ez a minta került beszkennelésre.

Ehhez képest a következő lépést a digitális lenyomat jelenti, aminél közvetlenül a páciens szája kerül beszkennelésre így a legmodernebb készülékeknek köszönhetően a hibalehetőség még kevesebb.

Digitális lenyomat

A digitális lenyomatvétel lényege, hogy hagyományos lenyomatvétel helyett ún. intraorális szkennerrel készül a lenyomat, nem használunk sem lenyomatkanalat sem lenyomatanyagot. Ezáltal a fogak egy digitális másolata készül el, amit a számítógépen rögtön megtekinthetünk, forgathatjuk azt a tér minden dimenziójában.

A digitális lenyomat egyik legnagyobb előnyéhez tartozik, hogy nem provokál hányingert, amit a nyelvhátulsó felét vagy a garatot irritáló lenyomatanyag okozhatna.

Nem tapad lenyomat anyag a nyelvre vagy a nyálkahártyára. Nagyon ritka, hogy valakinek allergiája van valamilyen lenyomat anyagra, ezzel az eljárással ez a kockázat is teljesen elkerülhető. A digitális lenyomatok pontossága mikrométeres nagyságrendben mérhető, azaz rendkívül pontosak.

A rendelőnkben használt intraorális szkenner sok más eszközzel ellentétben nem csak a forma, hanem a színek is reprodukálhatóak, ezt a páciens az orvossal együtt ellenőrízheti a szkennelés végén. Hagyományos lenyomatvétel esetén gyakran csak akkor derülnek ki a hibák, pontatlanságok, amikor a lenyomatot kiöntik, kigipszelik. Ilyenkor a páciens vissza kell hívni és gyakran elölről kezdeni a procedúrát. A digitális lenyomatvételnél ezeket a hibákat azonnal tudjuk korrigálni időt és kellemetlenséget megspórolva.

A környezetet se terheljük annyira ezzel az eljárással, mivel a legtöbb munkafolyamat digitális, így jóval kevesebb anyagot használunk fel, valamint szinte alig keletkezik hulladék a hagyományos módszerekhez képest.

Digitális mosolytervezés

A páciens karakterét figyelembe véve ki tudjuk alakítani a leginkább hozzá illő mosolyt. Figyelembe vesszük a páciens karakterét, arcformáját, arcszimmetriáját, életkorát, mosolyvonalát, a kisugárzását és ennek megfelelően alakítjuk ki az ideiglenes vagy végleges fogpótlásokat (koronák, hídak, implantációs pótlások, kivehető pótlások), restaurációkat (pl. héjakat legyen az direkt vagy indirekt) mind formában, mind méretben, mind színben, mind összehatásban.

Ez több féle képpen elvégezhető, a legegyszerűbb módja, hogy fotók alapján készítünk egy „látványtervet”, ennél egy fokkal korszerűbb megoldás amennyiben az egész tervezést három dimenzióban végezzük, orális szkenner és digitális tervezés által. A lényeg, hogy a tervezés interaktív, a páciens igényeinek megfelelően tervezzük meg a mosolyát!

Digitális röntgen, fogászati CT (CBCT)

3D CBCT

A digitális röntgennél hagyományos film helyett, egy speciális szenzort használunk, amelyet egyszer használatos tasakban helyezünk a szájba. Ennek köszönhetően a leképzés digitális, a sugárterhelés jóval kisebb és sokkal részlet gazdagabb képet kaphatunk.

Nincs szükség előhívásra, a kép azonnal megjelenik a monitoron illetve a környezetünket se terheljük annyira, mint a hagyományos módszernél. A CBCT (Cone Beam Computed Tomography) alkalmazásakor a röntgensugárforrás egy adott pálya mentén körbefordul a fej a körül ezzel egyidőben különböző szenzorok és detektorok elnyelik a sugárzást.

Ezekből a felvételekből származó információt a szoftver virtuális anatómiaként tárolja a számítógépen. Egy kifinomult szoftver segítségével a fogorvos különböző nézeteket tud létrehozni a tér három dimenziójában, ezt nevezzük többsíkú rekonstrukciónak (MPR- multiplanar reconstructions).

A szeletek vastagsága állítható aszerint, hogy több vagy kevesebb információt tartalmazzon. Bármilyen irányú, vastagságú és görbületű szelet kijelölhető, hogy a kritikus területet jobban vizsgálhatóvá tegyük.

Továbbá a CBCT egy három dimenziós nézetet is lehetővé tesz, amelyet akárhogy forgathatunk, és bármilyen irányból elemezhetünk. Egyik legfőbb előnye, hogy a sugárdózisa töredéke egy hagyományos CT felvételhez képest (a modern készülékek sugárdózisa közel áll egy panoráma felvételéhez, ami körülbelül egy 5 órás repülőútnak megfelelő sugárterhelés). A program által a háromdimenziós képek hagyományos röntgenfelvételekké, valamint egyéb nézetekké és vetületekké is alakíthatóak.

A szoftver nyújtotta közel végtelen lehetőségnek köszönhetően a következők felismerése nem jelent problémát:  

 • Betegségek, patológiás elváltozások
 • Implantátum beültetés lehetősége (csontmennyiség és csontminőség)
 • Bölcsesség fogak pontos alakja és helyzete
 • Ideg csatornák lefutása
 • Arcüreg morfológiája
 • Fogszuvasodás
 • Gyökerek körüli elváltozások
 • Fogágy problémák
 • Törött fogak
 • Állkapocs ízület és betegségei
 • Csontos elváltozások
 • Csonttörések

Irányított sebészet (Guided surgery)

Nagyon leegyszerűsítve egy speciális fogászati CT (komputer tomográfia) vizsgálat alapján digitálisan, a térben pontosan megtervezhető, hogy hova szeretnénk betenni az implantátumokat, vagy hol lennének azok a legoptimálisabb helyzetben. Ez alapján digitálisan megtervezünk egy úgynevezett műtéti sablont.

Ezt később legyártják (általában három dimenziós nyomtatással vagy esztergálással), amit megfelelő előkezelés és gondos fertőtlenítést követően rögzítünk a kezelni kívánt állcsonton és azon keresztül fúrjuk elő az implantátumok ágyát és azon keresztül helyezzük be a műgyökereket. Ezáltal sokkal pontosabb eredmény érhető el, mint szabad kézzel végzett műtétek esetén.

Az érvek amelyek az irányított sebészet mellett szólnak:

Előnyök pácienseink számára 

 • Biztonság:
  • Az implantátumok optimális helyzetbe kerülnek biztonságos távolságra a
  • fontos anatómia képletektől, mint például idegek vagy az arcüreg
  • A műtéthez nem szükséges feltárás, az ínyen keresztül minimális traumával
  • behelyezhetőek az implantátumok
 • Komfort
  • A műtét ideje rövidebb
  • A műtétet követő panaszok enyhébbek
  • Gyakran egyáltalán nincs fájdalom a beavatkozás után
  • Ilyen eseteknél gyakrabban kerülhet ideiglenes korona az implantátumokra
 • Költséghatékonyság
  • A műtéti sablon extra költséggel jár ugyan, de elkerülhetőek bizonyos
   csontpótló eljárások, amelyek megdrágítanák a kezelést
  • Kevesebb vizitre van szükség, rövidebb a teljes kezelés
  • Már a tervezésnél látjuk, hogy milyen felépítményekre, kiegészítő elemekre
   van szükség. A végeredmény kiszámíthatóbb.
 • Pontosság
  • Az implantátumok párhuzamosabbak, ezáltal jobb a teher eloszlás
  • Minél precízebben tervezzük és helyezzük be az implantátumokat, annál jobb
   rögzített fogpótlásokat készíthetünk akár titánból vagy cirkóniumból, mivel az
   implantátumok párhuzamosabbak. Ugyanez igaz a kivehető fogpótlások
   rögzítő elemeire is. Ezek az anyagok kiváló biológiai és technológia
   tulajdonságokkal rendelkeznek, ebből kifolyólag megfelelő tervezés esetén
   kevesebb komplikációra (pl. törés, sérülés) számíthatunk hosszú távon.