Mit jelent a gyökércsúcs-rezekció? 

A gyökércsúcs-rezekció vagy gyökércsúcs-amputáció egy fogmegtartó szájsebészeti beavatkozás, melynek célja a fogak gyökerei körül kialakult krónikus gyulladásos elváltozások eltávolítása.

 Erre a kezelésre akkor van szükség, amikor az elhalt fogakból kiinduló gyulladásos folyamatot hagyományos, konzerváló fogászati kezeléssel nem sikerül megszüntetni.

Mi a különbség a gyökérkezekés és a rezekció között?

A fogakból kiinduló gyulladások leggyakrabban egy egyszerű fogszuvasodással kezdődnek. Amennyiben a fogszuvasodás nincs a folyamat kezdeti szakaszában ellátva, a szuvasodás elérheti a fogak belső üregrendszerét, az úgynevezett pulpakamrát. 

Ebben a belső üregben vannak a fogakat ellátó erek és idegek. Ezek az elő szövetek a bakteriális fertőzésre gyulladással reagálnak, amely a fog elhalásához, vagyis az erek és idegek nekrotizációjához vezet. 

A fogak gyökerének csúcsi részén van egy apró nyílás, amelyen keresztül a kórokozók a fog gyökércsúcsa körüli területre jutnak, ahol szintén gyulladásos folyamatot generálnak. 

Ez hosszú távon csontfelszívódáshoz vezet, az elveszett csontszövet helyét pedig krónikus gyulladásos lágyszövet veszi át. 

A folyamat kezelés nélkül progrediál, hosszú idő alatt pedig akár extrém méretűre is nőhet. Amennyiben az elváltozás elér egy bizonyos méretet, akkor már ambuláns szájsebészeti beavatkozással nem lehet kezelni a folyamatot, és egy sokkal komolyabb, gyakran altatással és néhány napos kórházi bent fekvéssel járó műtétre van szükség.

 Ezért is kiemelt fontosságú a rendszeres, legalább félévente elvégzett fogorvosi vizsgálat.

Az elhalt fogak terápiája a gyökérkezelés, a fog pulpaüregéből az elhalt szövetek eltávolítása, majd az üregrendszer feltöltése egy speciális gyökértömő anyaggal. Ez az anyag hermetikus zárást biztosít, ezáltal a baktériumok további szaporodása, és így a fertőzés további terjedése lehetetlenné válik. 

Bizonyos esetekben azonban nem elegendő ez a kezelés és kiegészítő sebészi terápiára, vagyis gyökércsúcs-rezekcióra van szükség. Fontos hangsúlyozni, hogy a sebészi kezelés csak gyökérkezelésen átesett fogakon végezhető. 

Gyökércsúcs-amputációra lehet szükség többet között gyökérkezelést követően gyógyulási tendenciát nem mutató gyulladásos elváltozások esetén. 

Ide tartoznak azok a fogak is, amelyek gyökerén ciszta alakult ki. A ciszta egy tömlőszerű képződmény, amelynek belsejében folyamatosan váladék termelődik. 

A folyamatos váladék-termelődés miatt a ciszta növekszik, ami a környező, egészséges csontszövet felszívódását eredményezi. A ciszták spontán gyógyulása nem következik be, ezért kell sebészi terápiával eltávolítani ezt a kóros elváltozást. 

Rezekálni kell túltömés alkalmával, amikor gyökérkezelés során a gyökértömő anyag a gyökércsúcs körüli térbe kerül. Ilyenkor a gyökértömő anyag idegentest-reakciót vált ki a gyökércsúcs körüli térben, ami kezelés nélkül krónikus gyulladáshoz vezet. 

Ha a gyökércsatornák nem, vagy csak részben átjárhatók, akkor is ehhez a műtéthez kell folyamodnunk, hiszen a szűkület utáni területen tökéletes gyökértömés készítése nem kivitelezhető. 

El kell végeznünk ezt a beavatkozást műszertörés esetén is, amikor gyökérkezelés során a gyökércsatorna megmunkálásához használt eszköz beletörik a csatornába, ami szintén lehetetlenné teszi a megfelelő gyökértömés elkészítését.

Hogyan zajlik a gyökércsúcs-rezekció?

A gyökércsúcs-rezekció egy szájsebészeti kisműtét, amelyet helyi érzéstelenítésben végzünk. Az injekció beadását követően a fogínyen metszést ejtünk, majd az ínyt a csontfelszínről leválasztva lebenyt képzünk. 

Az adott fog gyökércsúcsánál sebészi fúró segítségével csontablakot preparálunk, amelyen keresztül felkeressük a gyökér csúcsi részét, és az azt körülvevő gyulladásos elváltozást.

A fog gyökerének csúcsi részét – hozzávetőlegesen 3-5 mm-t – levágjuk. A gyulladt lágyszövetet egy kis kanálszerű speciális eszközzel kikaparjuk.

Ilyenkor tudjuk kontrollálni a korábban elkészített gyökértömést a gyökér csúcsi része felől. Amennyiben ez nem biztosít tökéletes zárást, úgy lehetőségünk van műtét közben úgynevezett retrográd gyökértömés készítésére. 

A retrográd, vagyis a fog gyökércsúcsa felől készített gyökértömés lényege, hogy a rezekált gyökérfelszínre apró lyukat fúrunk, amelyet egy speciális anyaggal töltünk fel. 

Ezáltal a fog belső üregrendszere mindkét irányból tökéletesen lezárásra kerül, így a további kórokozók gyökércsatornába jutása lehetetlenné válik. A beavatkozás kb. 20-30 percig tart, az érzéstelenítést követően pedig teljesen fájdalommentes.

Mi történik a műtét után? Milyen a gyógyulási idő? 

A műtétet követően a pácienseknek 2-3 napig fennálló enyhe arcduzzanatra, illetve sebfájdalomra kell számítaniuk. A műtéti terület jegelésével és megfelelő fájdalomcsillapítók adagolásával azonban a beavatkozást követő diszkomfort nagymértékben csökkenthető.

 A varratokat a műtét utáni 5-7. napon távolítjuk el, a varratszedés mindössze 1-2 percig tartó, érzéstelenítést sem igénylő fájdalommentes művelet.

Lehetnek a gyógyércsúcs-rezekciónak szövődményei?

A gyökércsúcs-rezekció további szövődményei között említhető a műtétet követő vérzés, műtéti területen kialakuló fertőzés, vérömleny kialakulása, illetve esetlegesen különböző lágyrészek (erek, idegek) sérülése. 

Szerencsére azonban ezek a szövődmények kifejezetten ritkák, megfelelő műtéti technikával és utókezeléssel kialakulásuk valószínűsége minimálisra redukálható.

A műtétet követően a keletkezett csonthiány területén új csont képződik. Ez egy hosszú, több hónapig tartó folyamat, amelynek végeredménye az érett csontszövet kialakulása. 

Ezért a páciensek számára kiemelt fontosságú a rendszeres kontrollvizsgálatokon való részvétel. Az első kontroll a beavatkozást követő 6 hónap elteltével javasolt, amikor is valamilyen képalkotó vizsgálat – legyen ez hagyományos 2 dimenziós röntgenfelvétel vagy 3 dimenziós CB-CT felvétel – segítségével ellenőrizzük a csontosodási folyamatot. 

Amennyiben a felvételen mindent rendben találunk, és a páciens panaszmentes, a következő vizsgálatra további fél év elteltével kell jelentkezni. Az ekkor elkészült felvételen már tökéletesen gyógyult műtéti területet kell látnunk. 

Ha a páciens továbbra is panaszmentes, akkor a korábbi gyulladásos folyamatot gyógyultnak tekintjük, a páciensnek a továbbiakban csak a rendszeres fogászati kontrollvizsgálatokon kell megjelennie.

Mennyibe kerül a gyökércsúcs-rezekció? 

A gyökércsúcsrezekció egy viszonylag kicsi és egyszerű sebészeti beavatkozás, ennek megfelelően a költsége sem közelíti meg az egyéb műtétekét. 

Anyanyigénye minimális, így egy gyökércsúcsrezekció ára nagyságrendileg megegyezik egy gyökérkezelés költségével.

GYIK

Mit jelent a gyökércsúcs rezekció?

A gyökércsúcs rezekció egy kisebb szájsebészeti beavatkozás, amikor is a gyökér csúcsi részét az azt körülvevő gyulladt szövetszaporulattal együtt eltávolítják. Csak gyökérkezelt fog esetén kivitelezhető.


Mikor van szükség rá?

Azokban az esetekben van szükség gyökércsúcs rezekcióra, ahol önmagában a gyökértömés nem sikeres. Ha a gyökér csúcsa körül kialakult gyulladás túl nagy vagy nem reagál a gyökérkezelésre, a rezekció megoldás lehet.

Mennyi a gyógyulási idő?

Gyökércsúcs rezekció után a gyógyulás jó pár hónapot vesz igénybe. Az eltávolított gyulladt területnek újra kell csontosodnia, ami egy hosszadalmas folyamat.