A fogászati turizmus általános jelenség Nyugat-Európában. A prémium színvonalú, de a hazai árak töredékéért elvégzett fogászati kezelés végett évente páciensek ezrei keresik fel a magyar fővárost, Budapestet. Az iparágba áramló külföldi tőkének köszönhetően a magyar magán fogorvosi rendelők olyan eszközparkkal rendelkeznek, mely a modern kor legszigorúbb elvárásainak is megfelelnek. A digitalizációnak hála pedig egy-egy kezelés a korábban megszokottnál jóval rövidebb idő alatt és precízebben elvégezhető. 

Természetesen minden páciens számára fontos mérlegelendő tényező, mennyi időt kell külföldön töltenie a kezelés végett, hiszen a szállásköltségek mellett a munkából való kiesést is mérlegelni kell amikor arról dönt, külföldön kezelteti-e magát.

A digitális eszközpark hihetetlen fejlődésének a fogászaton belül a kezelési idők nagymértékben csökkenthetők, emellett magasabb színvonalú fogorvosi munka készülhet rövidebb idő alatt. 

Általánosságban azok a nyugat-európai páciensek szállnak repülőre és utaznak keletebbre egy-egy fogászati beavatkozás végett, akiknek komolyabb fogászati problémájuk van. Egy fogfehérítés, tömés, gyökérkezelés miatt nem éri meg utazni, szállást fizetni és kiesni a munkából.

A komolyabb fogászati beavatkozások, az implantáció, csontpótlás, koronák készítése viszont akkora költségekkel jár, ami indokolttá teheti a mérlegelését a külföldi fogászati kezelésnek. Elsődleges cél minden páciens számára, hogy a lehető legrövidebb időt kelljen külföldön tölteni a kezelés során.

Cikkünkben a legfontosabb, digitális fogászattal kapcsolatos újításokat gyűjtöttük csokorba:

  • A szájüregi, intraorális scannerek megjelenésével és a 3D CBCT széles körben történő elterjedésének köszönhetően az implantátumok pontos pozíciója néhány perc alatt megtervezhető egy speciális szoftver segítségével. Ezt követően egy műtéti sablon készíthető, melynek hála az implantátumok az előre megtervezett pozícióban kerülnek behelyezésre teljesen fájdalommentesen. A hagyományos, szabad kézzel elvégzett implantátum beültetés esetén- különösen kedvezőtlen anatómiai helyzet, kevés csont, az arcüreg vagy az ideg közelsége esetén nagyobb eséllyel alakulhat ki komplikáció. A műtéti sablonnal behelyezett implantátumok a sablonnak hála kizárólag egyetlen pozícióban kerülhetnek csontba: ahogy a fogorvos megtervezte azt. Amellett, hogy a műtéti sablonnak hála szinte teljesen kizárhatók a komplikációk, maga a műtét is jóval kisebb utófájdalommal jár a páciens számára
  • Amennyiben erre lehetőség van, a digitális adatoknak köszönhetően az előre megtervezett pozícióban beültetett implantátumra még a műtét előtt elkészíthető a végleges pótlás is (hagyományos módszerek mellett erre sok esetben hónapokat kell várni.) Az implantátum csontba helyezését követően pedig az implantátumra előre elkészített pótlás szájba helyezhető és rögzíthető. Így akár egy teljesen fogatlan páciens is 1-2 nap alatt megkaphatja az implantátumokat és az impantátumokra készült, rögzített fogpótlást.
  • Az intraorális scannernek és a digitális mosolytervezésnek, a “smile design”-nak hála egy kozmetikai fogászati beavatkozást megelőzően a páciensről készített fényképek, az intraorális scan és a mosolytervező szoftver segítségével még azelőtt modellezhető a várható végeredmény, hogy a kezelést elkezdtük volna. A páciens a megtervezett mosolyt, a fogak színét, formáját, pozícióját tetszőlegesen változtathatja és a tényleges kezelés csak akkor kezdődik, ha a megtervezett eredménnyel mind a páciens, mind a fogorvos maradéktalanul elégedett.

A digitális smile design segítségével rengeteg kellemetlenség megelőzhető, hiszen nem csak a végleges pótlás elkészültekor és szájba helyezésekor szembesül a páciens a végeredménnyel. Sok esetben ilyenkor már nincs elég idő korrigálni az esetlegesen felmerülő problámákat vagy a páciens számára nem tetsző dolgokat. 

  • Az intraorális scannernek hála nincs többé szükség hagyományos lenyomatvételre. Akinek a fogairól vettek már lenyomatot, pontosan tudja, ez milyen kellemetlenségekkel jár. A lenyomatkanál és a lenyomatanyag szájba helyezése könnyedén hányingert okozhat, a lenyomatanyag megkötése 4-5 percig is eltarthat, amíg folyamatosan nyitva kell tartania a páciensnek. Emellett a lenyomatkanál eltávolítása a lenyomatanyag megkötése után sokszor kellemetlenséggel, fájdalommal jár. Az intraorális scannerrel készített digitális lenyomat esetén nem kell arra várni, hogy a futár a fogtechnikába szállítsa a lenyomatot vagy a fogtechnikus gipszmintát készítsen abból, mielőtt elkezdheti a fogpótlás tervezését. A digitális adat egyetlen kattintással elküldhető a fogtechnikusnak aki azonnal megkezdheti a fogpótlás gyártását, rengeteg időt spórolva páciensnek és fogorvosnak egyaránt
  • Egy implantátumokra készülő, teljes állcsontot érintő fogpótlás a hagyományos munkafázisokat követve rengeteg lépéssel jár. A lenyomatvételt követően egy speciális lenyomatkanállal újabb lenyomatot kell venni, ezután egy viaszsablon segítségével meghatározni a fogsorzáródási pozíciót, majd egy próbafogsort kell készíteni. A végleges fogpótlás készítése csak ezek után a lépések megtörténte után kezdődhet el. Így egy ilyen implantátumokon rögzülő, teljes fogatlanság esetén készülő fogpótlás elkészülte 8-10 napig is eltarthat. 
fogrovos

Az intraorális scannernek és a digitális lenyomatnak köszönhetően a fent említett lépések mind elhagyhatóak, a digitális lenyomat elkészülte után azonnal elkezdődhet a végleges fogpótlás gyártása. Így a kezelés időtartama felére csökkenthető, egy ilyen típusú fogpótlás 4-5 nap alatt elkészíthető

A fent említett módszereknek hála a fogászati beavatkozások kényelmesebbé, egyszerűbbé és gyorsabbá váltak az utóbbi években. Pácienseink sok esetben nyitott szájjal nézik, hogyan készül egy digitális lenyomat vagy rácsodálkoznak, milyen gyorsan és egyszerűen ment a rettegett implantátum-beültetés. 

A digitális eszközöknek köszönhetően a fogászati turistáknak a korábban megszokottnál jóval rövidebb időt kell a fogászati kezelésre szánnia, miközben a hagyományos módszerekkel készült fogpótlásoknál, implantátumoknál magasabb minőségű ellátást kap. 

A végeredmény minden esetben még a kezelés megkezdése előtt modellezhető és minden egyes lépés szigorúan megtervezve, a hibalehetőségeket kiküszöbölve zajlik. A 3D CBCT, a digitális intraorális scanner és a digitális fogtechnikai szoftvereknek hála a korábban magasabb rizikójú fogászati beavatkozások is rutinná válnak, az egyszerűbb beavatkozások pedig még gyorsabban és pontosabban készíthetők el.